Hverdagen med demens: Ferie

Disse oplysninger kommer til os fra Demensguiden, en del af Socialstyrelsen. Det er nogle vigtige overvejelser at hjælpe dig med at planlægge og nyde din ferie med en person med demens.

Ferie med demens

At tage på ferie sammen kan give fælles oplevelser og en pause i hverdagen for både demente og pårørende. For at gøre ferien til en god oplevelse, er det vigtigt at forberede den grundigt. Den demente kan finde nye omgivelser forvirrende eller reagere uhensigtsmæssigt. Som pårørende vil du måske bruge så meget energi på at sikre, at den demente får en god rejse, at du ikke selv får noget ud af ferien. Derfor er det vigtigt, at I nøje overvejer, hvilken form for ferie, der er mest velegnet for jer.

FERIE MED FAMILIE ELLER VENNER

Du står ikke alene med ansvaret, hvis I rejser sammen med familie eller venner. Hvis I planlægger denne form for ferie, er det en god ide, at diskutere hvordan de øvrige vil/kan hjælpe til. Ofte er familie og venner meget villige til at hjælpe, når de først ved, hvad de skal gøre.

ALENE PÅ FERIE MED DEN DEMENTE

Ønsker du at holde ferie alene med den demente, kan det være en god ide, at undersøge feriestedets indretning, omgivelser mv. Er der mulighed for lægehjælp? Er der aktiviteter, I begge kan nyde, interessante steder at se og steder, hvor man kan slappe af? I kan overveje at booke ferien uden for højsæsonen, når der er mindre travlt og I måske får bedre service.

FORBEREDELSER

Jo før I starter forberedelserne til ferien, jo lettere bliver det at planlægge. De fleste lufthavne, flyselskaber, jernbaner og rejsebureauer kan være behjælpelige, hvis I giver besked i god tid, fx kan I få stillet en kørestol til rådighed i lufthavnen.

Det kan tage tid at organisere pas, rejseforsikring eller særlige medicinske attester. Det kan være en god ide at få lavet et visitkort til både den demente og til dig selv. Kortet skal indeholde navn, adresse og telefonnummer, information om kontaktpersoner under rejsen og i Danmark, information om feriestedets navn, adresse og telefonnummer. Endelig kan den dementes visitkort også indeholde information om demenssygdommen og de typiske svigt sygdommen giver, fx  dårlig hukommelse, forvirring, problemer med at finde vej, sprog m.m. Kortets oplysninger bør være på engelsk eller på det sprog, der tales på feriestedet. Visitkortet bør opbevares personligt under rejsen.
Visitkort kan rekvireres i Alzheimerforeningen.

MEDICIN

Hvis I har medicin med på rejsen, er det en god ide at lave en liste over medicinen – gerne skrevet på engelsk eller på det sprog der tales på feriestedet. Udover medicinforbrug kan det være en god ide at notere, hvis der er medicin, den demente ikke kan tåle.

ARRANGEREDE REJSER

Forskellige frivillige organisationer arrangerer ferieture i Danmark, hvor der stilles særlig ferieguide til rådighed. Ferieguiden har kendskab til demenssygdomme og kan derfor bistå med forskellige råd og støtte under ferien. Ferien er planlagt og hverken den demente eller du som pårørende skal tænke på noget praktisk under opholdet.  Denne ferieform åbner også mulighed for at møde andre mennesker med demenssygdomme og deres pårørende.

Flere organisationer arrangerer ferie for demente og pårørende:

  • Alzheimerforeningen
  • Demenskoordinatorerne i Danmark
  • Samvirkende Menighedsplejer
  • Seniorhøjskoler
  • Nogle kommuner
Advertisement

Tell us what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s