Demens og Danmarks Valg 2015

Denne indlæg kommer fra DR og Dagbladet.

Thorning og Løkke vil yde indsats for demensramte

Begge statsministerkandidater er klar til at sætte penge af til at hjælpe demensramte, skriver Politiken.

15. JUN. 2015 

Ældre dement

Både Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen lover flere penge til de demente i dagens Politiken. © Colourbox

Uanset udfaldet af valget kan demente og deres pårørende se frem til, at der skal mere fokus på den voksende sygdom. Det skriver Politiken mandag.

I avisen præsenteres to næsten identiske politiske udspil fra Venstre samt Socialdemokraterne og De Radikale, der begge vil forbedre indsatsen over for sygdommen.

Over 90.000 borgere er i dag ramt af demens og antallet ventes at vokse hastigt, så 134.000 vil være plaget af demens i 2030.

Med et fælles udspil lægger Socialdemokraterne og De Radikale op til en ny langsigtet strategi på demensområdet, mens Venstre vil lave en ny handleplan for området.

– Demens er en stor folkesygdom og nok en smule overset, siger partiformand Lars Løkke Rasmussen (V) til Politiken.

Han mener, at den hastige vækst i antallet af demente kalder på handling.

– Jeg ved fra folk, som jeg taler med, at demens, og det at være pårørende til en demensramt, er en enorm udfordring. Mange står magtesløse tilbage. Derfor vil vi styrke indsatsen, siger han.

Kort efter Venstres forslag tog Politiken kontakt til Socialdemokraterne, der vendte tilbage med beskeden om, at partiet sammen med De Radikale er klar med det fælles udspil om en langsigtet strategi.

– Det er en forfærdelig sygdom, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der præsenterer forslaget sammen med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

Fra Dagbladet:

Venstres handleplan går på at skabe bedre rustet personale, bedre støtte til pårørende, øget udbredelse af ny velfærdsteknologi, flere demensboliger og et mere strømlinet system med ét ansvarligt ministerium i stedet for tre, som i dag deler ansvaret for området. Det står ikke klart, hvor mange penge partiet vil sætte af til området, men partiet har frem mod 2020 afsat 16 milliarder kroner til ældre og sundhed.

Socialdemokraterne og de Radikale vil først kortlægge social-, sundheds- og boligmæssige udfordringer på området. Derudover har partiernes strategi fem overordnede fokusområder: Aflastning af pårørende, indretning af boliger til demente, kompetenceudvikling i hjemmeplejen og plejeboliger, et serviceeftersyn af reglerne for beskikkelse af en værge og hurtigere udredning.

Regeringspartierne vil prioritere 400 millioner kroner til demens fra 2016 til 2019 med udmøntning af satspuljen for 2016.

Advertisement

One thought on “Demens og Danmarks Valg 2015

  1. Pingback: Dementia and Denmark’s 2015 election | Doctor Dementia and the Dementia Adventure

Tell us what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s