Forskning: karrykrydderi kan hjælpe hjernen med at reparere sig selv

En dansk ven har sendte mig denne artikel fra Jyllands-Posten gennem facebook. Det er ikke ny forskning (artiklen er fra september 2014), men jeg troede, at der er sikkert mange, der ikke har hørt om det endnu. Så ønskede jeg, at skrive det her. You can also read this post in English by clicking here.

Efter en skade som personlig hjælper her i Danmark, har jeg haft mange rygproblemer siden 2007. Jeg selv tage gurkemeje og ingefær for betændelse og finder, at det har hjulpet mig. Håndtering betændelse er ikke kun godt for behandling af smerte, men betændelse spiller en stor rolle i udviklingen af kroniske sygdomme og i udviklingen af demens.

Information om betændelse/inflammation fra SundhedsLex.dk:

Kroppen kan også reagere med inflammation, når dens eget immunforsvar angriber kroppens væv. Dette sker f.eks. ved reumatiske sygdomme, nogle former for anæmi og nogle typer struma. Der findes også sygdomme, hvor årsagen til inflammationen er uvis; f.eks. muskelreumatisme og multipel sklerose.

Være proaktiv omkring dit helbred! Tal med din læge om at blive tested for betændelse eller om at tage kosttilskud som gurkemeje og ingefær som en del af dit helbred planen.

Information fra Videnskab.dk, der taler også om CRP-testen for betændelse:

Inflammation i kroppen giver to til tre gange øget risiko for depression. Det viser et omfattende dansk studie, der involverer 73.000 danskere.

CRP-niveauet stiger ved sygdom

CRP er et protein, der øges ved usund livsstil som overvægt, manglende motion og rygning. Men niveauet stiger også på grund af hjertekar-sygdomme, kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og kræft. Kroppen – leveren – bruger proteinet til at bekæmpe uønskede tilstande eller bakterier i kroppen.

Opsøger en patient sin læge med diffuse symptomer, kan lægen tage en blodprøve og måle CRP-niveauet. Er patienten syg, kan man som regel se det i form af et forhøjet CRP-niveau. F.eks. stiger niveauet voldsomt efter en blodprop i hjertet.

Krydderi kan hjælpe i kampen mod Alzheimers

VIDEN 27.09.2014 kl. 16:54 HENRIK HINDBY KOSZYCZAREK

Forsøg med rotter viser, at et karrykrydderi kan hjælpe hjernen med at reparere sig selv.

Gurkemejen bruges ofte i karryretter. Forskning tyder også på, at den har gavnlig virkning på en række sygdomme. Foto: Laurence Mouton/6PA/MAXPPP

Gurkemejen bruges ofte i karryretter. Forskning tyder også på, at den har gavnlig virkning på en række sygdomme. Foto: Laurence Mouton/6PA/MAXPPP

Et nyt tysk studie viser, at et stof i gurkemeje (turmeric) kan øge væksten af nerveceller i hjernen – celler, som man mener, er en del af hjernens eget “reparationsudstyr”.

Resultaterne er offentliggjort i onlinetidsskriftet Stem Cell Research & Therapy.

“Det er interessant, at det kan være muligt at øge effektiviteten af stamcellerne ved hjælp af aromatisk turmeron (et stof i gurkemeje), og det er muligt, at det kan hjælpe med at styrke hjernens reparationsproces,” siger dr. Maria Adele Rueger, en del af forskerholdet ved Institute of Neuroscience and Medicine i Julich, ifølge BBC.

I et af forsøgene sprøjtede forskerne gurkemejens stof aromatisk turmeron ind i rotterne, hvorefter deres hjerner blev scannet.

Det viste sig, at de dele af hjernen, som man mener, påvirker væksten af nerveceller, blev mere aktive efter injiceringen.

I et andet forsøg blandede forskerne stoffet med neurale stamceller fra gnavere, og her viste det sig, at jo højere doser af stoffet, desto større var væksten af de neurale stamceller.

Endvidere viste forsøget, at de neurale stamceller var hurtigere end normalt til at udvikle sig til bestemte hjerneceller.

Det er væsentligt, fordi forskere mener, at netop de neurale stamceller har en rolle at spille i at regenerere hjernen efter skader.

Advertisement

2 thoughts on “Forskning: karrykrydderi kan hjælpe hjernen med at reparere sig selv

  1. Pingback: Low prevalence of Alzheimer’s among Indians | Doctor Dementia and the Dementia Adventure

  2. Pingback: Research: Curry-spice can help the brain repair itself | Doctor Dementia and the Dementia Adventure

Tell us what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s