Demensbydel kommer til Odense!

Odense bygger Danmarks første bydel til demente

04. juni 2015 10:26
Af: ULRIK SASS
Odense bygger Danmarks første bydel til demente

OK-Fonden tog kontakt til Odense Kommune for omkring et år siden for at skabe et enestående demenstilbud i Danmark. Det sker nu med opførelsen af en hel ny bydel til demente – bygget efter hollandsk forbillde. – Det afgørende for os var at finde en kommune, der er villig til at gå forrest og tør tænke nyt, siger OK-Fondens direktør Michael Brostrøm, som her skriver aftalen under med byens borgmester Anker Boye (S), som er flankeret af ældrerådmand Per Berga (EL) og by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

Efter inspiration fra Holland opføres ny demensbydel i Odense – OK-Fonden bygger og driver “Byen for livet”. Grunden er endnu ikke fundet.

Odense: “Byen for livet” bliver navnet på en hel ny bydel i Odense; en bydel, som fra 2018 kommer til at huse mellem 200 og 300 mennesker med demens. 

Dermed bliver Odense den første danske by til at lave et enestående tilbud til demente – ambitionen er at lave noget, der kan inspirere såvel andre kommuner som resten af verden. Den nye bydel i Odense er selv inspireret af demenslandsbyen De Hogeweyk i Holland. Her bor lidt over 150 ældre med svær eller ekstrem demens i 23 huse, der er særligt indrettede til at gøre dem trygge.

OK Fonden bygger

“Byen for livet” skal bygges og drives af OK-Fonden i et tæt samarbejde med Odense Kommune, og fondens direktør Michael Brostrøm tror det nye projekt vil vække opsigt:

– Vi sætter barren højt, og vi tror på, at “Byen for livet” vil blive noget, som forskere, pårørende og praktikere fra nær og fjern vil rejse til for at opleve. Projektet vil danne skole for den måde, vi sætter mennesket i centrum på, både når det gælder boligen og måden livet udfolder sig på, siger han.

– Vi har en ambition om, at vi som mennesker skal have lov til at leve vores liv, som vi kan og vil det, uanset at rammerne for det forandres over tid.

OK-Fonden har sammen med Støtteforeningen Margurittens venner gennem længere tid søgt en kommunal partner til at udvikle en bydel, som er indrettet til at støtte demente og give dem mere livskvalitet.

To nye demente om dagen

Antallet af demente stiger i Danmark, blandt andet fordi vi lever længere.

I gennemsnit får cirka to odenseanere hver dag konstateret demens, og i alt lever omkring 90.000 danskere med sygdommen. En sygdom, der forandrer livet dramatisk for både den ældre og for de pårørende, og derfor er ældrerådmand Per Berga glad for det nye tilbud:

– Demens er en stor udfordring, og den vil kun blive større de kommende år. Ved at bygge en demensbydel kan vi indrette nogle omgivelser og nogle boliger, der er særligt egnet til at give støtte og livskvalitet til demente, siger ældrerådmand Per Berga (EL).

Målet er at skabe rammerne for et liv med selvstændighed og livskvalitet på trods af en sygdom, der gør folk dybt afhængige af andre.

Testmiljø

Ambitionen med “Byen for livet” er også at sætte Odense på landkortet i forhold til demensforskningen. Planen er at etablere testmiljøer og forskningsaktiviteter omkring bydelen, som både kan bidrage med ny vigtig viden, vækst og nye arbejdspladser.

Og den del tiltaler borgmester Anker Boye (S):

– Det her er en fantastisk mulighed for Odense. Det giver os mulighed for på en og samme tid at øge velfærden markant for en sårbar gruppe af mennesker, samtidig med at vi producerer ny viden og vækst i byen. Jeg er derfor meget glad og stolt over, at OK-Fonden har valgt at satse på Odense, siger han.

Det Obelske Familiefond har også støttet projektet.

Arbejdet med at finde en passende grund i Odense by er i gang, og demensbydelen ventes fuldt realiseret i løbet af 2018.

One thought on “Demensbydel kommer til Odense!

  1. Pingback: Dementia village coming to Denmark! | Doctor Dementia and the Dementia Adventure

Tell us what you think

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s